Opplysninger til kandidat og lærebedrift
Prøvenemnda tar kontakt med lærebedriften for å planlegge gjennomføring av prøven. Lærebedriften kan foreslå prøvearbeid, men prøvenemnda utformer den endelige oppgaven.
- Prøven gjennomføres på slutten av læretiden – normalt innen de tre siste måneder.
- Tid og sted for prøven avtales i god tid og skal bekreftes på epost til kandidat og lærebedrift.
- Hjelpemidler som kandidaten bruker i opplæringen, kan brukes under prøven. Lærebedriften har ansvar for å tilrettelegge de praktiske forholdene.
Ved sykdom og fravær
Dersom kandidaten blir syk og ikke kan møte til fag-/svenneprøven, må kandidaten straks melde fraværet til faglig leder i bedriften, og kontakte lege for sykemelding.
Dersom kandidaten blir syk under prøven, må kandidaten straks melde fra til prøvenemda som da vil varsle avdeling for utdanning og kompetanse i Nordland fylkeskommune. Fylkeskommunen avgjør om det er grunnlag for å avbryte prøven med rett til utsatt prøve. En kandidat som har dokumentert gyldig frafall ved fag-/svenneprøve har rett til å gå opp på nytt (utsatt prøve).
Iht forskrift til opplæringslovens § 3-57:
https://lovdata.no/forskrift/2006-06-23-724/§3-57
Konsekvensen av udokumentert fravær på prøven er at kandidaten mister retten til å gå opp til fag/svenneprøve som lærling, og må fremstille seg til prøve som praksiskandidat.
Vitnemål
Vitnemål utstedes etter endt læretid, bestått teori og bestått fag-/ svenneprøve. Kompetansebevis utstedes ved mangler i teori eller ved ikke bestått fag-/svenneprøve.
Offisiell utdeling av fag-/svennebrev foretas året etter fullført og bestått. Det sendes invitasjon til aktuelt arrangement. For den som ikke kan eller ønsker å ta del i den offisielle utdelingen, er det mulig å bestille fag-/svennebrev tilsendt i post ved å benytte denne lenken:
Bestilling av kompetansebevis/vitnemål/fag- og svennebrev - Nordland fylke (nfk.no)
Autorisasjon
Her finner du informasjon om autorisasjon fra Helsedirektoratet (PDF, 197 kB)
Her finner du informasjon om betalingsanmodning fra Helsedirektoratet (PDF, 2 MB)
Klage på avgjørelse
Kandidater som ikke består fag-/svenneprøven, har muligheten til å klage på prøvenemndas avgjørelse når resultatet er meddelt skriftlig fra fylkeskommunen.
Regler for fag- og svenneprøver
Kandidaten har selv ansvar for å gjøre seg kjent med regler for fag-/svenneprøven beskrevet forskriften til opplæringsloven §3-50, 3-51 og 3-52:
https://lovdata.no/forskrift/2006-06-23-724/§3-50
Lærlinger skal stå ut læretiden selv om fag-/svenneprøve avholdes før læretidas utløpsdato. Fag-/svennebrev og vitnemål blir utstedt når læretiden er utløpt.
Melde seg til ny prøve ved ikke bestått
Lærlinger, lærekandidater og elever som ikke består førstegangs fag-/svenneprøve har rett til å fremstille seg til ny prøve. Det er lærebedriften eller skolen som melder kandidaten til ny prøve.
Ved ikke bestått andregangsprøve må kandidaten framstille seg som praksiskandidat etter opplæringslovens forskrift § 3-56:
https://lovdata.no/forskrift/2006-06-23-724/§3-56
Praksiskandidater som ikke består fag-/svenneprøven må ha 6 måneder ekstra praksis før oppmelding til ny fag-/svenneprøve.