OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Om oss

Karriere Nordland er en del av Nordland fylkeskommune, under avdelingen for utdanning og kompetanse. Vi tilbyr gratis karriereveiledning til alle voksne over 19 år som bor i Nordland. Vårt mål er å bistå mennesker som står utenfor arbeidsmarkedet med å komme i jobb eller utdanning. Dette er viktig for å møte den økende etterspørselen etter arbeidskraft og kompetanse i fylket vårt. 

Et omvalg er aldri for sent. Vi veileder deg som ønsker å endre karrierevei eller ta ny utdanning, uavhengig av bakgrunn eller erfaring. Enten du er på jakt etter jobb eller vurderer en ny vei i arbeidslivet, er vi her for å veilede deg slik at du blir bevisst din kompetanse og dine muligheter! Vi skal være det naturlige valget når det handler om voksnes kompetanse, både for deg som privatperson og lokalt arbeidsliv. 

Din fremtid - vårt engasjement!

Karriere Nordland ledes av et team på fire personer som jobber tett sammen om den daglige driften, personalledelse, utvikling og kvalitetsarbeid. De har også tett samarbeid og dialog med nærings- og arbeidslivet i Nordland. 

Bruk rullefelt (scrollbar) under figur for å se hele innholdet.

Vi er organisert i tre avdelinger og har til sammen elleve karrieresenter spredt over hele Nordland. I tillegg ledes vi av et faglig råd på fylkesnivå, og har etablerte regionale kompetanseforum for å sikre godt samarbeid og utvikling.

Våre verdier

Når du møter oss i Karriere Nordland, vil vi at du skal oppleve raushet, respekt og kvalitet. Vi tror på at alle kan lykkes, og vi er her for å støtte deg i din karriere.

Her er noen av verdiene som styrer arbeidet vårt:

  • Vi unner alle å lykkes. 
  • Det er lov å feile og ta nye valg.
  • Alle er forskjellige, vi tar utgangspunkt i deg og din livssituasjon. 
  • Vi møter deg med åpenhet som likeverdig samtalepartner. 
  • Sammen skaper vi refleksjon og finner gode løsninger. 
  • Du får kvalitetssikret veiledning av profesjonelle veiledere. 
  • Gjennom ulike former for veiledning blir du tryggere på ditt karrierevalg. 

Etiske retningslinjer

Habilitet, kompetanse og taushetsplikt for karrieresentrene i Nordland er forankret i de etiske retningslinjene til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Retningslinjene kan gi støtte i etisk utfordrende situasjoner og bidra til at karriereveiledningen er etisk forsvarlig. Disse retningslinjene skal også bidra til å synliggjøre hva veisøker, veisøkers omgivelser og samarbeidspartnere kan forvente seg av karriereveiledningen. På den måten styrkes kvaliteten i karriereveiledningen og bidrar til likeverdig tilbud til unge og voksne i alle livsfaser. 

Regionale rådgivernettverk for grunnskole og videregående opplæring

I følge nasjonale og fylkesvise føringer skal karrieresentrene være en kompetanseressurs overfor skolens rådgivningstjeneste i grunnskolen og videregående opplæring. I Nordland fylkeskommune ivaretas denne oppgaven gjennom karrieresentrenes rolle som koordinator for regionale rådgivernettverk. De regionale rådgivernettverkene fungerer som møteplass og samarbeidsarena for skolenes rådgivere og skal bidra til å knytte skoleslagene tettere sammen, sikre tverrfaglig samarbeid i kritiske overganger i skoleløpet og øke gjennomføringen i videregående opplæring. I nettverkene jobbes det med faglig oppdatering og utvikling, samtidig som det legges til rette for erfarings- og informasjonsdeling på tvers av skoleslag og samarbeidsinstanser, med rom for planleggingsarbeid og kvalitetssikring av skolens rådgivertjeneste. 

Rådgivernettverkene favner både rådgivning om utdannings- og yrkesvalg, og rådgivning om sosiale spørsmål og blir dermed viktige forum for å styrke grunnopplæringens rådgivningstjeneste og for å sikre elevenes lovmessige rett til rådgivning (j.fr. Opplæringslovens §16-1 og §16-2). 

Fyrtårn utvider elevers perspektiver

I Narvik har de en ordning kalt Fyrtårn, et konsept som har blitt anerkjent nasjonalt av Regjeringen i stortingsmelding 34 (2023-2024), som Karrieresenteret Narvik leder og koordinerer.

Gjennom Fyrtårn får elevene på 9. trinn møte personer som jobber i forskjellige yrker, og høre ærlige, nære og personlige fortellinger fra arbeidslivet. Elevene forteller at de får verdifulle innblikk i ulike utdanninger, hva de ulike yrkene innebærer i praksis, og yrkesutøvernes vei og valg fra de var ungdommer fram til der de er i dag, som voksne. Mange av fortellingene handler også om ulike veier til et yrke. På den måten får elevene også en trygghet for at ikke alle valg de tar i skoleløpet, blir bestemmende for resten av livet. 

Ordningen med Fyrtårn kom i gang på bakgrunn av et ønske om tettere samarbeid mellom arbeidslivet og skolene.

I stortingsmelding 34 (2023-2024) står det presisert viktigheten av at elever blir bedre kjent med sine interesser og trygges i sitt valg av videregående opplæring. 

 

Fyrtårn bidrar til å åpne ungdommenes perspektiver og gjør overgangen til videregående opplæring trygg og god.