Stine hadde allerede en bachelor i økonomi og administrasjon og flere års erfaring som administrasjonsleder i Narvikfjellet AS, da hun kjente på behovet for mer kompetanse. Bedriften utviklet seg konstant, og mot å bli en mer helårlig reiselivsdestinasjon. Skulle hun fortsette studier med en master i reiseliv, eller fantes det kortere utdanningsløp?
Ønsket seg en praktisk utdanning
- Da fikk jeg høre at Nordland fylkeskommune kunne tilrettelegge for fagbrev i reiseliv som praksiskandidat for slike som meg; voksen, i fast jobb og med mange års praksis. Jeg fikk vite at jeg kunne formalisere opparbeidet kunnskap og erfaring innen reiseliv i et fagbrev, beskriver Stine, som i dag er daglig leder i Narvikfjellet AS.
- Jeg trodde fagbrev bare var for håndverkere! Men det viste seg at fagbrevet kunne gi meg akkurat den praktiske kunnskapen jeg trengte, og det på relativt kort tid, legger hun til, og ønsker å inspirere flere til å verdsette praktisk kunnskap.
For å ta fagbrevet, måtte Stine først dokumentere at hun hadde minst fem års relevant praksis i minimum 80 % stilling. Hun fikk tilbud om kurset hun etterspurte gjennom opplæringstilbyderen OPUS Salten og tok deretter en teoretisk eksamen, og til slutt fagprøve.
Det samme gjaldt søsteren Helle (34), som hadde en bachelor i markedsføring og lang erfaring fra reiselivsbransjen. Også hun ønsket å formalisere sin kunnskap om selve faget hun jobbet med. En ny bachelor eller mastergrad ville ikke gitt den samme praktiske utdanningen som et fagbrev i reiseliv eller annen høyere yrkesfaglig utdanning, som fagskole.
Etter å ha fått sitt fagbrev i reiseliv, tok Stine Holt et nytt fagbrev i kontor og administrasjon fra opplæringstilbyderen OPUS Salten.
Gjennom fylkeskommunen og Kompetansepiloten* fikk søstrene tilbud om teoretisk opplæring og oppfølging med faglærer Ingvill Kalvik, lektor med to fagbrev som tilleggsutdanning og lærebokforfatter.
- Det var midt under pandemien, og løsningen ble digital undervisning og oppfølging på Teams. Det passet oss perfekt å videreutdanne oss, i tillegg til å ha travle jobber i Narvikfjellet. Takket være det eksamensforberedende kurset fra OPUS Salten og god veiledning fra Ingvill, besto vi eksamen, fortsetter Stine.
Etter teoretisk eksamen, var søstrene klare til å gå opp til den praktiske fagprøven i reiselivsfaget i 2022. Begge besto med glans, og kunne stolt motta sine fagbrev.
Tok flere fagbrev
Men det endte ikke der.
Erfaringene med fagbrevet var så gode, at søstrene like godt gikk i gang med nye fagbrev.
Siden dette er utdanninger som hører til samme utdanningsprogram som reiselivsfaget, trengte de bare dokumentere 2,5 års praksis før de gikk opp til de praktiske fagprøvene.
- Jeg ønsket å dokumentere kompetansen min som kontorleder, og tok et fagbrev i kontor- og administrasjon. Det ga samtidig bedriften mulighet for å ta inn lærling innen faget. Helle, som til daglig jobber med salg og markedsføring, tok et nytt fagbrev i salg. Med fagbrevene mine, viser jeg at jeg kan håndverket og faget jeg jobber med hver dag. Det føles bra, forteller hun.
Narvikfjellet AS er Nord-Norges største skidestinasjon. I januar 2024 åpnet de et splitter nytt hotell, Basecamp Narvik.
Fagkompetansen som gir de beste opplevelsene
Narvikfjellet AS har i perioder mange ansatte, alt etter sesong. De siste årene har Narvikfjellet kunnet tilby flere faste stillinger, noen med fagkompetanse og noen ufaglærte. Med fagbrevene til Stine og Helle, kan bedriften nå tilby læreplass til de som ønsker det.
- Det er helt klart en sammenheng mellom kompetanse og kvalitet når det kommer til aktivitet og opplevelser innenfor reiseliv. Det betyr mye at vi kan tilby fagbrevløp til de som jobber hos oss. Det gjør oss bedre rustet til å videreutvikle produktet vårt, yte bedre service til gjestene, og å gi de ansatte en mulighet til å utvikle seg på egen arbeidsplass.
Spektakulære opplevelser venter i Narvik, sommer som vinter.
Med fagbrevene på plass, er Narvikfjellet AS godt rustet når hele Narvik forbereder VM i alpint i 2029. Stine ser en økning i turiststrømmen allerede, og håper og tror at det vil fortsette i årene framover.
Timingen er perfekt for Narvikfjellet AS, som sist vinter åpnet splitter nye hotellanlegg, Basecamp Narvik, midt i skibakken, midt i byen. Med 54 leiligheter for selvhushold og 142 sengeplasser kan enda flere oppleve Narvik på sitt beste. I tillegg kommer Camp 291, et nytt og moderne overnattingstilbud som består av ni designhytter i stål og glass.
Utsikten fra resepsjonen i Basecamp Narvik begeistrer. Interiøret har Helle Holt stått for.
Utvikler seg videre
Stine forteller gjestene som kommer til Basecamp Narvik, kommer for utsikten, nordlys, midnattssol, nærhet til naturen, og selvfølgelig skiopplevelser i vintersesongen. Målet er at det hvert år finnes en ny aktivitet i anlegget, og i august var det beachvolleyball i barneområdet nederst i bakken.
Utviklingen mot helårsdestinasjon er et mål for Stine og Narvikfjellet AS. Gondolbanen går nesten hele året, med Fjellrestauranten eller fjellturer som populære turmål året rundt. Tendensen er at flere ser mot nord for de mer spektakulære naturopplevelsene.
Stine mener verdien av et fagbrev er undervurdert og underkommunisert.
- Ved å dele mine erfaringer, håper jeg flere får øynene opp for hvor mye det betyr! Jeg oppfordrer alle til å undersøke mulighetene for å ta fagbrev for kompetanseheving eller å formalisere arbeidserfaringen sin i et fagbrev. God karriereveiledning, tilrettelagt opplæring og en god faglærer gjør hele forskjellen!
Vil du vite mer om fagbrevløp som praksiskandidat?
📞 Kontakt Karriere Nordland på 75 65 31 00.
Eller bestill time her: Bestill time til karriereveiledning - Karriere Nordland
Fakta om lærefagene som nevnes her:
Reiselivsfaget vg3: Handler om drift, vertskapsrollen, salg og service innenfor det helhetlige reiselivsproduktet. Faget skal gi kandidatene kompetanse til å ta del i et arbeidsliv der trender og markedssituasjonen endrer seg, etter ønskene til gjestene og etter utviklingen i samfunnet. Videre handler faget om profesjonell kommunikasjon og kulturforståelse i møte med gjester og kunder.
Salgsfaget vg3: Handler om salg, markedsføring, samhandling og lønnsom drift. Faget skal gi kandidatene kompetanse i å avdekke kundenes behov for å kunne tilby passende produkter. Videre handler faget om å tilpasse kommunikasjon, kommunikasjonskanaler og informasjon til ulike målgrupper.
Kontor- og administrasjonsfaget vg3: Handler om å koordinere og utføre administrative driftsoppgaver. Faget skal gi kompetanse om planlegging, gjennomføring, dokumentering av kontor- og administrasjonsoppgaver, som kan bidra til en effektiv og bærekraftig drift av bedrifter. Videre handler faget om å tilpasse informasjon og kommunikasjon til ulike brukere, medarbeidere og ledere i en bedrift. (Kontor- og administrasjonsfaget har i den nye læreplanen LK20 endret navn til Service- og administrasjonsfaget).
Fagbrevløp som praksiskandidat og privatist: En praksiskandidat er en voksen som ikke er lærling, og som opparbeider seg arbeidspraksis i et lærefag. Praksiskandidaten melder seg selv opp som privatist til en skriftlig teoretisk eksamen. Når skriftlig eksamen er bestått og kravet til praksis er opparbeidet, kan hun eller han melde seg opp til den praktiske fagprøven og få fagbrev. Se
https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-for-voksne/fagbrev-som-voksen/fagbrev-som-praksiskandidat/
Gjennom Utdanningsløftet tilbyr nå ulike opplæringstilbydere praksiskandidatkurs dekket av Nordland fylkeskommune. Kursene avsluttes med skriftlig teoretisk eksamen. Etter eksamen vil praksiskandidaten trenge noe oppfølging mot den praktiske fagprøven. Kontakt Karriere Nordland eller din nærmeste videregående skoles VOV-leder (videregående opplæring for voksne) for nærmere informasjon om ulike fagbrevløp og utdanninger for voksne.
*Kompetansepiloten: Målet med Kompetansepilotene har vært å identifisere og mobilisere virksomheters behov for kompetansehevende tiltak, koble og tilrettelegge for et tilpasset etter- og videreutdanningstilbud i Distrikts-Norge. Programmet har bidratt til å utvikle og prøve ut nye måter og modeller for å nå målet. Programmet har støttet fylkeskommunens strategiske rolle og ansvar for regional kompetansepolitikk. Evalueringen har tydelig illustrert at å mobilisere til kompetanseutvikling i små virksomheter i distriktene er ressurskrevende og krever dedikerte ressurser. Se https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/programmet-kompetansepiloter/id3038777/
Nordland fylkeskommune har i 2020-2024 hatt deltatt Kompetansepilotprogrammet med piloter i Salten og på Ytre Helgeland. Fylkeskommunene har valgt ulike modeller i mobiliseringsarbeidet for kompetanseutvikling som motor, megler og møteplass, men modellene bygger alle på tett samarbeid mellom lokale aktører og myndigheter. Karriere Nordland og studiesentrene for høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole) og høyere utdanning, viderefører dette arbeidet sammen med de 16 videregående skolene i Nordland sine VOV-rigger. Les om VOV (Videregående opplæring for voksne) https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-for-voksne/opplaringstilbud-for-voksne/
Med fagbrevene til Stine og Helle på plass, er Narvikfjellet AS godt rustet når hele Narvik forbereder VM i alpint i 2029. Foto: Rune Dahl.