OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Opus Saltens kokkekurs er en smart vei til fagbrev for reiselivsbedrifter i Salten

Fotografi av Ingrid Albrigtsen Nilsen - Klikk for stort bildeIngrid Albrigtsen Nilsen eier og driver Bankpaa på Tranøy i Hamarøy, og er en av deltakerne på Opus Salten sitt kokkekurs for voksne. Kurset arrangeres for at deltakerne kan få formalisert sin praksis med et fagbrev.Ingrid med ryggen til i ei koselig stue.  - Klikk for stort bildeIngrid Albrigtsen Nilsen hos Bankpaa synes kurset gjør henne til bedre vertskap for gjestene.

Reiselivsbedrifter i Salten mangler faglærte kokker, samtidig som mange har arbeidet som kokk lenge uten å ha fagbrev. Ingrid Albrigtsen Nilsen hos Bankpaa i Hamarøy har deltatt på Opus Saltens kurs i kokkefaget, hvor deltakerne kan få formalisert kunnskapene sine i et fagbrev. 

– Etter å ha etablert Bankpaa, kjente jeg etter en stund på at jeg ønsket å lære mer om kokkefaget, slik at vi “fortjener” at gjestene betaler for maten de kjøper hos oss, smiler Ingrid. 

Ingrid tok et helt nytt veivalg i livet, da hun og mannen Tore kjøpte det lille hotellet som var kjent som “Edvards Hus” på Tranøy i Hamarøy i 2021. Da hadde hun jobbet i helsetjenesten i kommunen i over 20 år. Etter litt justering av konseptet ble Bankpaa etablert som et helårsåpent hotell og kafé. Ingrid fikk høre om Opus Salten sitt praksiskandidatkurs for voksne som jobber som kokk, men som mangler fagbrev, og meldte seg på. Det gjorde også syv andre som jobber som kokk i bedrifter over hele Salten og Lofoten. 

En praksiskandidat er en voksen som ikke er lærling, og som opparbeider seg arbeidspraksis i et lærefag. Praksiskandidaten melder seg selv opp som privatist til en skriftlig teoretisk eksamen. Når skriftlig eksamen er bestått og kravet til praksis er opparbeidet, kan hun eller han melde seg opp til den praktiske fagprøven og få fagbrev. Her finner du mer informasjon om fagbrev som praksiskandidat

Stort behov for faglærte kokker

Før sommersesongen 2023 rapporterte NRK om at NAV anslo behovet for faglærte kokker i Norge til å være hele 1450 stykker. Hege Ruud, som er faglærer for kokkekurset til Opus Salten, bekrefter at det store behovet for faglærte kokker også gjelder for Salten. 

Hege Ruud ønsker å inspirere til bærekraft i kokkefaget, og oppfordrer til å bruke kortreiste matvarer i matlagingen.

– Derfor er det bra at Opus Salten har tatt tak i behovet for faglærte kokker, og kan tilby et kurs som dette for at flere voksne kan få dokumentert kompetansen sin i et fagbrev, sier Hege. Til daglig driver hun “Heges Matopplevelser” i Sørfold. 

Alle deltakerne på kurset har jobbet med mat i ulike virksomheter i flere år, men uten fagbrevet som kokk. Siden februar 2023 har kursdeltakerne hatt undervisning på Teams to-tre ganger i måneden. Pensum er det samme som for videregående skole og har tema som å forstå mat og drikke som kulturbærere, om produksjonsmåter, mattrygghet, hva maten inneholder og hvordan den tilberedes. 

– Å ta fagbrev som praksiskandidat gir en fleksibilitet mange etterspør. Flere av kursdeltakerne tok teoretisk eksamen i november, mens noen har valgt å ta sin eksamen til våren. Med bestått teoretisk eksamen og til sammen fem års godkjent arbeidspraksis, kan kursdeltakerne melde seg opp til den praktiske fagprøven for å få fagbrev som kokk, legger Hege til. Tidligere fullført videregående utdanning kan dessuten godskrives som praksis, og korte noe ned på praksiskravet på 5 år. 


Lokal og kortreist mat

Ingrid som lager mat sammen med flere på et kokkekjøkken. - Klikk for stort bildeKurset består både av praktiske samlinger, som her fra Hamarøyhallen, og digitale samlinger på Teams.

I tillegg til opplæringen på Teams, har faglærer Hege arrangert tre samlinger hvor deltakerne møtes for å koke, steke, brase og bake. Oppskrifter og erfaringer har blitt delt og diskutert. 

– Vi har blitt en fin gjeng, og kursdeltakerne har fått nyttig nettverk med andre i samme situasjon som dem selv, beskriver Hege. 

I tillegg til å lose kursdeltakerne trygt gjennom teorien, håper hun å inspirere dem til å bruke kortreiste matvarer i fortsettelsen. Bærekraftperspektivet demonstrerer Hege i praksis, når hun deler tips og råd om å minimere matsvinn med kursdeltakerne. Hege heier på “grøftkantsplantene”, som er i vekstene vi finner rundt oss, og som kan gi de fineste smaksopplevelser. 

– Et bevisst forhold til lokale råvarer bidrar til å gi alle kjøkken særpreg. Ikke minst gir de gode opplevelser for gjestene, slik at de kommer tilbake. Hvordan rettene presenteres og historiene bak den ferdige retten, er en annen fanesak, legger hun til. 

Hege håper hun bidrar til at kortreiste råvarer og lokal mat blir en naturlig del av kursdeltakernes kokkegjerning fremover. 

hender, mat, servering - Klikk for stort bildeDandering og presentasjon av rettene i en god atmosfære er en viktig del av matopplevelsen.

Anbefaler kurs som gir fagbrev 

Ingrid hos Bankpaa er svært fornøyd med kokkekurset til Opus Salten. Sommeren 2023 rundet hun en ny milepæl, da sa hun opp jobben i kommunen for å satse fullt og helt på Bankpaa. For Ingrid har målet med kurset vært å lære enda mer om kokkefaget og å få formalisert det hun kan. 

– Det har vært veldig inspirerende å delta på kurset, og jeg har fått inspirasjon til nye lokale retter i kaféen, beskriver Ingrid. 

Siden Bankpaa ikke har storkjøkken, serverer Ingrid og familien enklere lunsjretter som hjemmelagde fiskeburgere, karbonader, pizza, påsmurt brødmat og kaker i alle fasonger. Gluten- og laktosefrie alternativer har blitt en populær spesialitet. Med tidligere fullført Vg1 og Vg2 fra Kokk- og servitørlinjen, vil Ingrid med sitt vitnemål fra videregående opplæring, godskrives 24 måneder som praksis. For å oppfylle kravet på fem års arbeidspraksis, gjenstår 36 måneder å dokumentere med arbeid, ifølge læreplanen i kokkefaget. Mye av dette har Ingrid allerede på plass. 

– Det passer bra for meg at kursopplegget er fleksibelt, og at jeg får god oppfølging fra faglærer Hege. Jeg anbefaler andre som jobber med mat, men mangler fagbrev, å delta på kokkekurset, sier Ingrid. 

Vil du vite mer om fagbrevløp som praksiskandidater? 
📞 Kontakt Karriere Nordland på vårt sentralbord 75 65 31 00