For fem år siden tok Anne-Gry en helt ny yrkesvei etter å ha jobbet som sivilingeniør i flere internasjonale laboratorieselskaper i hovedstaden i 25 år.
Anne-Gry og kollegene gjør det de kan for at et opphold på Tranøy fyr skal være en slags “retreat” for gjestene, slik at de kan hente seg inn igjen fra hektiske liv. Roen gir energi, og her kan folk lande.Drømmen om å gjøre noe annet begynte å vokse frem etter at hun forelsket seg momentant i Tranøy fyr på bobilferie til Hamarøy og Tranøy i 2006. Hun kunne ikke glemme fyret, og etter noen år tok hun kontakt med vertskapet om sommerjobb. Dette til tross for at hun ikke hadde erfaring fra reiseliv fra før.
Et kompetanseløft
Med strikketøy og bøker i bagasjen, møtte hun opp til sommerjobb på fyret i 2011. Det ble seks fantastiske sommere hvor hun lærte mye nytt. Da fikk hun forespørselen om å overta som vertskap og daglig leder.
– Jeg stortrivdes både på fyret og i Hamarøy med naturen og kulturen. Her kunne jeg både gjemme meg bort og oppsøke andre mennesker og
kunstopplevelser i bygda. Jeg innså at jeg ikke ville bli pensjonist i den jobben jeg hadde, og tenkte at 27 år i Lørenskog var nok. I 2017 var min første sesong som “fyrinne” på Tranøy fyr, forteller Anne-Gry om den store beslutningen hun tok.
Fyrinne Anne-Gry Jakobsen fikk et helhetlig syn på hele reiselivsproduktet gjennom fagbrevet.
Men trenger en sivilingeniør i bioteknologi et fagbrev i reiselivsfaget også?
Det siste året har sivilingeniør Anne-Gry tatt videreutdanning innenfor reiselivsfaget for å forbedre opplevelsene på fyret ytterligere. Hun får også dokumentert kunnskapene sine. Fagbrevet fikk hun høre om da hun deltok på et digitalt minikurs i reiseliv (BIO-kurs) i regi av Saltdal Utvikling, som jobber tett sammen med Kompetansepilot Salten.
-Reiseliv er mangfoldig, og det er mye å sette seg inn i. Fagbrevet i reiseliv har blitt et løft for både bedriften og meg personlig. Det er kanskje langt fra bioteknologi til reiseliv, og i det daglige får jeg ikke brukt den faglige utdanningen og kunnskapene jeg har om biokjemi. Men, det jeg har lært om mennesker og relasjoner gjennom mange år bruker jeg hver dag overfor gjester og medarbeidere, legger hun til.
Hun utdyper at i begynnelsen av arbeidskarrieren som sivilingeniør syntes hun at det var skummelt å snakke med for eksempel professorer, som tilsynelatende kunne så mye mer enn henne selv.
- Men folk er folk, og en sak har alltid flere sider. Den innsikten gjør at jeg er veldig glad i mennesker, og elsker hvert minutt på jobb, forklarer Anne-Gry.
Voksne som jobber i reiselivsnæringen og som ønsker fagbrev, kan melde seg opp til skriftlig teoretisk 5-timers eksamen i reiselivsfaget.
Ved bestått skriftlig teoretisk eksamen, kan man melde seg opp til den praktiske fagprøven når 5 år praksis fra reiseliv kan dokumenteres. Voksne som ønsker en karriere innen reiseliv- og opplevelsesnæringen søker også Nordland fagskole
Et helhetlig reiselivsprodukt
Fagbrevutdanningen innen reiseliv gir innsikt i hva som må på plass for å gi gode opplevelser for gjestene på fyret og for å kunne drive godt.
- Jeg fikk et helhetlig syn på hele reiselivsproduktet, fra vertskapsrollen til økonomi, bærekraft, markedsføring og hele reiselivsopplevelsen for kundene. Siden fagbrevutdanningen foregikk på videomøter fra PC-en hjemme, slapp jeg reise fra Tranøy for å delta, beskriver hun, og framhever Ingvill Kalvik fra OPUS Salten som dyktig kursleder.
Anne-Gry tok eksamen i mai med godt resultat, mens den praktiske fagprøven til fagbrevet tar hun til høsten.
Ikoniske Tranøy fyr er et kjent landemerket i havgapet.Utvider fyrsesongen
Lyset i Tranøy fyr ble tent for aller første gang i 1864. Dagens fyr ble opprinnelig bygd i 1914 på Moholmen utenfor Kabelvåg. I 1934 ble det demontert og flyttet til Tranøy. Fyret ble ferdig montert og ble satt i drift på Tranøy i 1936. I 1986 ble fyret automatisert og etter hvert fraflyttet, til det fikk nytt liv som overnattings- og serveringssted i 1993.
Som fyrinne har Anne-Gry oppgradert hele anlegget betydelig og planene for fyret fremover er mange og spennende. Tiden under pandemien brukte Anne-Gry godt til kompetanseheving og planlegging av nye opplevelser. Hun tar nye steg mot helårsdrift med nye arrangementer som julebord, lys- og matfestuke, tre-retters bålmat og vinsmaking mm. Gjestene kan overnatte på fyret hele året, fra oktober til mai er det overnatting i en boenhet med eget kjøkken.
Oppkjøpet av Fyrverket på Tranøy (tidligere Doroteas Fryd) vil gi fyret større kapasitet, både for produksjon av mat og for å kunne ta imot større selskaper. Flere velger å feire bryllup på fyret. De som fulgte med på Reiseradioen på NRK P1 i sommer kunne høre om den nye badetrappen på fyret som ble behørig innviet. Idéer og kreativitet er ikke mangelvare!
Det er alltid trivelig stemning i den kombinerte resepsjonen og restauranten på Tranøy fyr.Post pandemi
Tranøy fyr kom seg velberget gjennom årene med pandemi etter at mange nordmenn benyttet anledningen til å oppleve Norge som ferieland. Anne-Gry og de håndplukkede kollegene ønsker at et opphold på fyret skal være en slags “retreat” for gjestene, slik at de kan hente seg inn igjen fra hektiske liv.
Roen på fyret skal gi energi. Her kan mennesker, gjester som ansatte, lande. Det har gitt fullt fyr de siste årene.
- Dette er en plass å lengte til. Når jeg går over brua til fyret, går jeg inn i en helt annen tilstand, et eget univers, beskriver Anne-Gry.
Hun gleder seg til den praktiske fagprøven i reiseliv i høst. Ikke nok med det, hun vurderer å ta fagbrev i kontor og administrasjon også.
- Det er sunt for sjel og sinn å ta grep i livet og å lære seg nye ting, avslutter Anne-Gry, mens den evige vinden på fyret rusker i håret.
Er etter- og videreutdanning aktuelt i din bedrift?
Kontakt John Howard Bottolfsen, prosjektleder for Kompetansepilot Salten
E-post johbot@vgs.nfk.no, tlf. 988 99 150
eller
Tone Jakobsen, prosjektleder for Kompetansepilot Indre Helgeland (Kunnskapsparken Helgeland)
E-post tj@kph.no, tlf. 920 89 441
Alle bildene du ser her: fortellfortell.no