OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– Jeg fikk et nytt liv

Genevibe Hermansen fra Ankenes har fått fagbrev som helsefagarbeider gjennom modulbasert videregående opplæring for voksne. – At jeg fikk ta utdanningen mens jeg jobbet på bo- og servicesenteret er helt fantastisk, og jeg anbefaler dette for alle andre voksne som er på leit etter en utdanning, sier hun.

smilende kvinne sitter på en stol - Klikk for stort bildeGenevibe Hermansen har fått fast jobb på Ankenes Bo- og servicesenter som helsefagarbeider. Juliane Faksvåg

Da Genevibe kom til Norge fra Filippinene hadde hun flere jobber, blant annet på hotell. Men hun var på leit etter noe mer fast og sikrere.

– Da jeg fikk tilbud om å ta fagbrev mens jeg jobbet, var valget enkelt. Det har forandret livet mitt. Nå har jeg fått fast jobb som helsefagarbeider, sier hun.

Ny måte å lære på

Den utdanningsveien som Genevibe har fulgt heter modulstrukturert opplæring for voksne, og har fokus utdanningsprogram på videregående skoles nivå. Modulstrukturert opplæring er en ny måte å organisere opplæring fram mot et fagbrev, som er bedre tilpasset den voksnes behov og livssituasjon. Opplæring organiseres i mindre enheter. Deltakere blir kartlagt og innplasseres på riktig nivå og får utdelt et kompetansebevis for hver fullført modul. Med nye modulstrukturerte læreplaner skal ingen måtte gjennomføre mer opplæring enn det som er nødvendig for å oppnå ønsket utdanning. Fagbrevet man får etter å ha gjennomført modulstrukturert opplæring er den samme som man får etter å ha gjennomført et ordinært utdanningsløp

Smilende kvinne følger eldre kvinne i en gang. Foto. - Klikk for stort bildeGenevibe trives kjempegodt på jobben som omsorgsarbeider.

Modulstrukturert opplæring for voksne har til nå vært et nasjonalt utdanningsforsøk.. Den innføres nå som et fast tilbud i den nye opplæringsloven som trer i kraft i august i år.

Effektivt og fleksibelt

Marianne Simensen er programfaglærer på Narvik videregående skole og har fulgt opp Genevibe i hennes fem år lange løp fram mot fagbrevet– Denne utdanningsmodellen har veldig mange fordeler. Man lærer faget i en praktisk sammenheng. Elevene får også knytta sammen fag, teori og kommunikasjon på en veldig god måte. Og det finnes til enhver tid et godt team rundt lærlingen og lærebedriften, sier hun.

– Dette er en super måte å lære på. Jeg får brukt språket, både muntlig og skriftlig – hver eneste dag. Og fått erfaring med å jobbe tverrfaglig med alle yrkesgruppene på jobb. Jeg må gi stort skryt til kollegene mine og veilederen min, som har gitt meg god hjelp underveis. Så er jeg veldig fornøyd med at opplegget er fleksibelt og tar hensyn til at ting kan skje i livet.  Jeg har hatt to svangerskap underveis og det har ikke stoppet meg fra å fullføre fagbrevet, tilføyer Genevibe .

Gjelder 13 fag

Rådgiver ved Seksjon for utdanning og kompetanse i fylkeskommunen Juliane Faksvåg  i Narvik har ledet forsøket med modulstrukturert opplæring i Nordland.
– Det har gått veldig bra. Jeg synes ordningen tar voksnes behov for utdanning på alvor. Til sammen 100 personer har fått sitt fag- eller svennebrevbrev  i forsøksperioden. Lærebedriftene har vært veldig fornøyde, og fagprøvenemdene gir god tilbakemelding på nivået til kandidatene som har tatt fag- og svenneprøven, sier hun.

Man kan ta modulstrukturert videregående opplæring i 13 ulike fag: 
•    Salgsfaget
•    Logistikkfaget
•    Gjenvinningsfaget
•    Kokkfaget
•    Ernæringskokkfaget
•    Produksjonsteknikkfaget
•    Fiske og fangst
•    Renholdsoperatørfaget
•    Helsearbeiderfaget
•    Betongfaget
•    Malerfaget
•    Rørleggerfaget
•    Snekkerfaget
•    Norsk og samfunnskunnskap og norsk og samfunnsfag for språklige minoriteter

Er du interessert i å vite mer om denne ordningen, ta kontakt med nærmeste videregående skole eller Karrieresenter i Nordland

Full oversikt over utdanningstilbudet for voksne på videregående skole i Nordland.2024-2025

Tre blide kvinner ved et bord. - Klikk for stort bildeGenevibe Harmansen sammen med forsøksleder Juliane Faksvåg og programfaglærer Marianne Simonsen.