OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Jeg vil søke jobb

Her har vi samlet noen ressurser, tips og triks for deg som vil søke jobb. Trenger du intervjutrening eller hjelp med CV og jobbsøknad? Bestill gratis karriereveiledningstime her.

Begynn med deg selv

Lag en oversikt over hvem du er som person. Hva kan du og hva er dine personlige egenskaper? Hva er din motivasjon som jobbsøker? Når du reflekterer over og blir trygg på egen kompetanse, blir det enklere å skrive jobbsøknader og du er bedre forberedt til et jobbintervju. 

Mange glemmer at egne erfaringer og kompetanse ikke kun handler om utdanning og tidligere arbeidserfaring. Realkompetanse er kunnskap og ferdigheter du har skaffet deg også gjennom ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller fritidsaktiviteter. Realkompetanse kan bidra til at du får jobben. 

Tenk gjennom dette

     → Hva kan du? 

     → Hva vil du? 

     → Hva er din drømmejobb? Og hvor er denne? 

     → Hva har du lært gjennom utdanning og arbeidserfaring? 

     → Har du en CV som viser din kompetanse og dine ønsker? 

     → Finn ut hva du kan bruke din kompetanse til, og om du trenger ny kompetanse for å få jobben du ønsker deg. 

Er det vanskelig å sette ord på hvem du er og hva du kan? Karriereveiledning.no har flere gode ressurser for å hjelpe deg med å sette ord på dine personlige egenskaper. Resultatet kan du bruke når du skal søke jobb og når du forbereder deg til intervju. 

Bruk tid på å lage en god CV

En god CV er nøkkelen til å bli kalt inn til intervju, og er en kort og punktvis oppramsing av det du har gjort i livet. Den bør være på maks to sider, og tilpasses til jobben du søker på. 

Dette bør en CV inneholde:

Her finner du flere ressurser for CV: 
Slik skriver du en god CV på nav.no. 
5 tips til CV på karriereveiledning.no. 
CV eksempel og mal utdanning.no. 
Forslag til CV og søknader UiO.no. 

Hvordan skrive jobbsøknad? 

En god jobbsøknad må fange oppmerksomheten til den som leser den, og er ofte det første en potensiell arbeidsgiver ser. Målet med søknaden er å bli kalt inn til intervju. 

  • Les annonsen nøye og svar direkte på stillingsannonsen. 
  • Du må vise at du er rett person til jobben. Få frem dine sterkeste sider - hvilke egenskaper og erfaring har du som er viktig? Gjerne begrunn med eksempler. 
  • Søknaden skal være kort og målrettet. 
  • Søknaden må se ryddig ut, uten skrivefeil og bør helst ikke være lenger enn én side. 
  • Fortell hvordan du kan kontaktes i en kort avslutning. Der forteller du også når du kan starte i jobben, og at du ser frem til å presentere deg i et intervju. 
  • Skriv en ny søknad til hver jobb du søker. 
  • Har du ikke hørt noe to-tre uker etter søknadsfristen, bør du kontakte arbeidsgiveren og høre hvor langt de har kommet i prosessen. Dette viser engasjement fra din side, og at du er motivert for jobben. 

Informasjonen i stillingsannonsen viser deg hva arbeidsgiver ser etter. Hva ønsker arbeidsgiver å få gjort i denne jobben? Hvis du trenger mer informasjon om stillingen eller arbeidsplassen, kan du sjekke ut bedriftens nettside. Dette kan også være til hjelp når du forbereder deg til intervju. 

Flere ressurser for å skrive en god jobbsøknad: 
Tips til jobbsøknaden nav.no. 
5 tips til søknad karriereveiledning.no. 
Lag førsteutkast til jobbsøknaden med chatGPT karriereveiledning.no. 

Jobbintervjuet 

Hvis du blir kalt inn til intervju, ser arbeidsgiver på deg som aktuell til stillingen. Her lønner det seg å stille godt forberedt. I intervjuet skal du overbevise arbeidsgiveren at du passer inn i bedriften og er et trygt valg. Tenk gjennom hva du vil svare på og hvordan før du møter opp til intervjuet. Les gjennom papirene dine før intervjuet, og gå gjennom stillingsannonsen og nettsiden til bedriften i forkant. Gjerne ha noen spørsmål til dem klar. Du skal jo tross alt vurdere om dette er en jobb du vil ha, og kanskje trenger du mer informasjon om enten jobben, arbeidsgiveren eller vilkårene? 

Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Førsteinntrykket er viktig å være bevisst. 

→ Tilpass antrekket til jobben du søker på. Rene, hele og litt pene klær er bra. 

→ Ikke glem deodorant! Pøs heller ikke på med altfor mange dufter, mange er sensitiv for parfyme. 

→ Et fast håndtrykk, god blikkontakt og punktlighet skaper tillit. 

→ Ta deg god tid og svar så godt du kan. Be om at arbeidsgiver gjentar spørsmålet eller utdyper hvis du er usikker på om du forstår spørsmålet riktig. 

→ Vær deg selv! Dette er ei god anledning til å vise hvem du er. 

Det er ikke alltid man får napp på første jobbsøkerrunde eller første intervju, men da kan du bruke erfaringen som trening og reflektere over hva som gikk bra og hva som fungerte mindre godt. Hva kan du gjøre annerledes neste gang? Du kan også be om tilbakemelding fra arbeidsgiveren hvis du ikke fikk jobben, for å høre hvorfor de ikke gikk for deg som kandidat og om de har noen tips til deg. Du har ikke krav på denne tilbakemeldingen, men det er lov å spørre! 

Flere ressurser i forberedelsen av jobbintervjuet: 
5 gode tips til jobbsøkere heianordnorge.no
4 tips til intervju karriereveiledning.no. 
Intervjuet nav.no. 

Andre ressurser, tips og triks 

Å være jobbsøker er ikke alltid en dans på roser, og ofte kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe. Husk at det ofte er mange som søker på den samme jobben, og derfor kan jobbsøking være en lang prosess. Hvis du søker på jobber hvor du mangler kompetanse, kan det være verdt å vurdere mer utdanning eller kurs. 

Synes du det er vanskelig å orientere deg i alle jobbsøkerportalene og finne ut hvor man finner ledige stillinger? Du er ikke alene. Arbeidsplassen.nav.no er en av Norges største samling av stillinger, og der kan du finne jobber fra alle bransjer i markedet. Ellers er det mange som får jobb gjennom nettverket sitt, så bruk vennene og familien din. Fortell at du er på jakt etter ny jobb. Bruk sosiale medier aktivt, mange bedrifter rekrutterer gjennom blant annet Facebook og LinkedIn. 

Husk at du alltid kan bestille gratis karriereveiledning hos oss - vi kan hjelpe deg, og sammen kan vi lage en karriereplan basert på dine valg. 

Andre ressurser for deg som jobbsøker: 
Kom i gang som jobbsøker nav.no. 
Finn jobbene nav.no. 
Huskeliste når du søker på en stilling nav.no. 
Hverdagen som arbeidssøker nav.no. 
Hvordan søke jobb? utdanning.no. 

Til toppen av siden

Artikkelliste